HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Megtartotta alakuló ülését Rákosmente képviselő-testülete

2014.10.24. 14:33 rv.varga

Október 22-én tartotta meg alakuló ülését az október 12-én megválasztott XVII. kerületi képviselő-testület. Béres Károlynénak, a helyi választási bizottság elnökének a választási eredményekről adott tájékoztatója után Riz Levente polgármester és a megválasztott húsz önkormányzati képviselő letette az esküt. Köszöntötte őket Dunai Mónika országgyűlési képviselő. Bár a közélet iránt érdeklődők többsége tudja, kik ők, mi ezúttal még utoljára felsoroljuk őket (először a választókerületek száma szerint a helyileg választott képviselőket, majd utána ábécérendben a listásokat, előbbiek mind a Fidesz-KDNP-t képviselik, utóbbiak viszont hat pártot):

Koszorúsné Tóth Katalin, Sarkadi-Nagy Adrien, Petrőczy Dániel, Fenke Ferenc, Szabó Tiborné, Bényi Zsolt, Nagy Anikó, Fohsz Tivadar, Hatvani Zoltán, Virág Mihály, Füzesi Péter, Horváth Tamás, Piláth Károly, Rózsahegyi Péter, továbbá Fachet Gergő, Hernádi Gyula, Katona Ádám, Lukoczki Károly, Nótin Tamás és Pap László.

E hivatalos aktusok után Riz Levente polgármester adott rövid programismertetőt megválasztott harmadik ciklusára. Ebben hat pontban összegezte céljait a következő ötéves önkormányzati ciklusra.

1. Folytatódó városrehabilitáció. A rákoskeresztúri városközpont látványos rendbe tétele után sorra jönnek a külső városrészek történelmi faluközpontjának helyreállítása is. Ezek közül négy szerepel a következő ciklusban. Első lépcsőben már az idén megkezdődhetnek a munkák Rákoskerten a Zrínyi utca és a Rákoskert sugárút kereszteződésében, befejeződésük a jövő év végére várható. Külön kiemelte a polgármester, hogy itt katolikus egyház közösségi ház és kápolna építését is tervezi, illetve megújul az egészségügyi központ. Rákoscsabán ugyanebben az időben és határidővel a Csaba vezér teret és a volt piacteret újítják meg. Előkészület alatt áll Rákosliget és Rákoshegy központjának rendbe tétele is.

2. Közlekedés és az infrastruktúra. A jövő év tavaszán megkezdődhet a Ferihegyi út meghosszabbításának második üteme Rákoshegyen. A pénz megvan rá, csak bizonyos kisajátítási ügyek rendezése van hátra. A tervek között szerepel a Cinkotai út és a Keresztúri út összekötése, ami a Pesti utat tehermentesíti és közvetlen városi kapcsolatot biztosít a rákosligetiek és a rákoscsaba-újtelepiek számára. Felújítja a MÁV a hatvani vonalat, korszerű utasvárakoztatót és tájékoztatási rendszert kapnak a vasútállomások, zajvédőfal épül az egész szakaszon, s közúti felüljáró létesül a Cinkotai és a Tarcsai útnál. Végül folytatódik az út- és járdaépítés, valamint a felszíni vízelvezetés kiépítése.

3. Egészségvédelem. A szakrendelő felújítása és eszközparkjának bővítése már tervezés alatt van, az önkormányzat az államtól saját tulajdonba vagy fenntartásba kívánja venni az intézményt és a munkákat európai uniós forrásokból tervezi megvalósítani mindenképpen még a most induló ciklusban. Emellett folytatják az alapellátás korszerűsítését, aminek keretében újabb orvosi rendelőket kívánnak felújíttatni.

4. Egészségmegőrzés. Ennek keretében épül meg az 1500 fős sport- és rendezvénycsarnok, amelynek már megvan a jogerős építési engedélye és a kivitelezési tervek is. Az anyagiakról kormánydöntés várható, a miniszterelnök részéről kézzelfogható ígéret hangzott el. Folytatódik a kerékpárút-hálózat kiépítése, a város irányában a pataktól belvárosig tart majd, kifelé pedig legalább a gödöllői Grassalkovich kastély a cél, amihez az érintett önkormányzatok közötti együttműködésre van szükség. Kültéri fitnesspályák épülnek a felnőttek részére a patak menti után a Madárdombon, a Strázsahegyen és a Kucorgó tér mellett, természetesen karbantartják a gyermekjátszótereket.

5. Közbiztonság. Novemberben minden kerületbe vezető utat bekameráznak, hogy a főváros központjából kiszoruló bűnözésnek megálljt parancsoljanak. Később a kerület belső részein bővítik a kameratelepítést, ott, ahol a bűnügyi statisztikai adatok ezt indokolttá teszik. A rendőrség évi átlag 20 millió forintos támogatását folytatják.

6. Gazdaságfejlesztés. Az M0-ás mentén munkahelyi övezet kiépítését tervezik, megszüntetve Rákosmente alvó város jellegét, ami egyrészt munkahelyeket teremt a kerületi lakosságnak, másrészt növeli a helyi költségvetési forrásokat. Erre az ad lehetőséget, hogy az agglomerációs törvény megváltoztatása eredményeként (Riz Levente itt saját parlamenti munkájára hivatkozva azt mondta: „falakat ütöttem át”) módosították az övezeti átsorolásokat, ezek beépültek az országos településfejlesztési tervbe, s várhatóan még az idén ősszel beépülnek a fővárosi településfejlesztési tervbe is. Ráadásul az önkormányzat az előző ciklusban jelentős területeket vásárolt meg még mezőgazdaságiterület-árban. A következő cél az infrastruktúra kiépítésével közművesített ipari park létrehozása, amihez forrásokat lát a kormány gazdaságfejlesztési operatív programjaiban.

A programismertetés után a képviselő-testület megszavazta a polgármester illetményét havi 747 900 forintban, amihez 112 200 forint költségtérítés járul. Ismét Fohsz Tivadart és Horváth Tamást választották meg a kerület két alpolgármesterének. Az ő illetményük 673 100 forint, amihez költségtérítésként 101 ezer forint jár.

Döntöttek a képviselők illetményéről is. A „csak” bizottsági tagként dolgozó képviselők 168 100 forinthoz, a bizottsági elnöki tagként dolgozók 220 300 forinthoz jutnak, a bizottságok külső tagjainak díjazása 44 100 forint. Három bizottságot hoztak létre: a Városfejlesztési, Vagyongazdálkodási és Jogi Bizottságot Hatvani Zoltán, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottságot Lukoczki Károly, valamint a Rákosmenti Erőforrás Bizottságot Piláth Károly vezetésével.

Az ülésen bejelentették a Fidesz és a KDNP frakciójának megalakulását. Az Országgyűlésbe jutott Dunai Mónika helyett a Fidesz frakcióját Hatvani Zoltán vezeti, a kéttagú KDNP-frakciót változatlanul Fenke Ferenc. Az MSZP és a DK egy-egy képviselője úgy döntött, hogy közös frakcióban dolgozik a jövőben, frakciójukat Lukoczki Károly vezeti. Négyen függetlenként végzik majd munkájukat.

Mivel az alakuló ülés meglehetősen hivatalos és protokolláris volt, a fenti, szinte jegyzőkönyvszerű beszámolóhoz ezúttal kommentárt, véleményt nem kívántunk hozzáfűzni. Ez a tájékoztató tükrözze még az ottani ünnepélyes hangulatot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr266829193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása