HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

A devizahiteles probléma másik megoldása

2014.10.11. 11:01 rv.varga

 

Róna Péter közgazdász bizonyára nem értene egyet a fenti címmel, mert az ő megítélése szerint – mint azt a rákoskeresztúri Vigyázó Sándor Művelődési Házban az önkormányzati választások előtt tartott LMP-fórumon kifejtette – a deviza alapú hitel hibás termék, nem hitel, ezért a Fidesz megközelítése a probléma rendezésére előbb-utóbb, legkésőbb az európai bíróságokon el fog bukni.

A fele-felerészben Magyarországon és Angliában élő, többek között Oxfordban is egyetemi diplomát szerző, s ugyanott oktató, nemzetközileg elismert bankszakember a megoldás útját abban látja, hogy a deviza alapú hitelszerződésekből ki kell gyomlálni a devizaelemet és a forintban megállapított eredeti összeg visszafizetését kell előírni, természetesen kamattal. A Fidesz mostani megoldását maszatolásnak, újabb időhúzásnak tartja.

Visszatérve az alapkérdésre, miért tartja hibás terméknek a devizahitelt, amit egyébként hét évvel ezelőtt megírt már, s négy éve következetesen képvisel. Ez két ügyletet tartalmaz, ami kioltja egymást. Az egyik a hitelügylet, amelyben a hitelfelvevőnek (a banknak is) pontosan tudnia kell, milyen kamatokkal mennyit kell törleszteni. Ha ezt valaki nem teljesíti, legfeljebb jönnek a retorziók. A másik ügylet a devizaügylet, ami tulajdonképpen spekuláció. Spekulálni bárki spekulálhat, részvényekkel, áruval vagy éppen devizával. Amennyiben látja, hogy nem jönnek be a számításai, bármikor kiléphet, legfeljebb veszteség éri.

A devizahitelből azonban nem lehet kilépni, a fizetendő törlesztés nem ismert, szinte hónapról hónapra meglepetéseket okozhat a havi részlet. Így aztán egymás után dőlnek be a hitelek, amelyek, úgy hívják őket, hogy minősített hitelek, vagyis rossz hitelek. Ezek most már a teljes hitelállomány 17-19 százalékát érik el, ami több mint a bankok összes tőkéje. Ilyen körülmények között nem képesek azt a hitelezési politikát kialakítani, amely alapját képezné egy egészséges gazdasági fellendülésnek.

Ami a felelősséget illeti, ez több rétű. Felelős az a pénzintézeti menedzsment, amely ennek a konstrukciónak teret engedett és hozzájárult ahhoz, hogy a bankszektorban ma már közel húsz százalék a rossz hitelek aránya, felelősek a részvényesek, vagyis a bankok tulajdonosai, akik nem ismerték fel időben a folyamatok irányát és nem váltották le a rossz politikát követő menedzsmentet, felelős a pénzügyi felügyelet, amely a kezében lévő hatósági eszközökkel nem élt ennek megakadályozására. További szakmai mutatókkal támasztotta alá mondanivalóját, amelyek nálunk mind eltérnek a nemzetközileg normális értékektől, mint például az úgynevezett betét–hitel mutató.

Érdekes, hogy annak idején a svájci központi bank felajánlotta, megfelelő eszközökkel segítséget ad azoknak a kelet-európai országoknak, amelyek belebonyolódtak ebbe a helyzetbe, hogy kimásszanak belőle. Például a másik három visegrádi ország élt is ezzel a lehetőséggel, ott már ez a probléma nem létező, a Gyurcsány-kormány viszont lépett, mert az akkori hitelezési politika – véleményük szerint – fűtötte a konjunktúrát, és ez akkor jónak tűnt… És ebbe csapott bele 2008-ban a válság.

Mennyibe kerülne mindez – hangzott a kérdés. Róna Péter válasza: kostet, was kostet, vagyis bármennyibe kerül, meg kell fizetni, mert csak így állítható helyre egy egészséges gazdaság. Lehet, hogy ez megrázkódtatással jár, de már így is egyre gyengébbek vagyunk. A világban az átlagos gazdasági növekedés 3,4 és 4,2 százalék közötti, számunkra ez az egyébként kiemelkedőnek ígérkező év maximum 3,2 százalékot hozhat. De a legtöbbet az az adat mutatja, miszerint ma Magyarország az egyetlen ország a fejlett és velünk hasonló fejlettségi szinten lévő országok között, amely még mindig nem érte el a válság előtti, 2007-es gazdasági fejlettségi szintet.

Róna Péter idézte Lord Actont, a 19. században élt neves angol történész klasszikus mondását: „a hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál". Ha egy politikai erőnek már nem kell számolnia érdemi ellenállással, s minden ellenvetés csakis körein kívüli lehet, akkor csupán önmérséklete foghatja vissza, s az bizony éppen a teljhatalom birtokában egyre fogy, míg el nem fogy. (Ezért nem szabad a Fideszre szavazni – hangzott a fő gondolat mellett ez a politikai felhívás.)

Feltehetőleg – tesszük mi hozzá – azért nem döntött úgy a Fidesz-kormány hatalomra jutása idején, hogy megpróbálja rendezni a devizahitelesek ügyét, ami a bankokra hatalmas terheket rótt volna ki, mert ennek haszonélvezője nem az állami költségvetés lett volna, hanem a hitelesek. Inkább olyan intézkedéseket hozott (banki különadó), ami az államkasszát gyarapította, maximum saját kedvezményezettjeit, a végtörlesztőket támogatta, akiknek volt megtakarításuk. Ők kimászhattak belőle, de sem az ország, sem a devizahitelesek nagy tömegének problémáját nem oldotta meg.

De! A történetnek nincs még vége. Hátra van még az Alkotmánybíróság döntése az úgynevezett Fideszes devizamentő csomagról, amely – Róna Péter szerint – számos ponton sérti az Alaptörvényt. (A Fidesz bizonytalanságát jelzi, hogy még a saját maga által kreált Alkotmánybíróságban sem bízik, az igazságügy-miniszter levelet írt az alkotmánybíróknak, amelyben „a devizahitelesek megsegítését célzó” törvény alkotmányossága mellett érvelt.) Ha az Alkotmánybíróság át is engedi, az európai bíróság biztosan elkaszálja – véli a közgazdász. Itthoni döntés az önkormányzati választások utáni hétre várható.

És itt a másik: a ráckevei bíróság fordult az európai bírósághoz, amelyben a devizahitelek alaphibájában kér állásfoglalását, miszerint a bevezetőben említett két funkció (hitel és spekuláció) nem boronálható össze. Még az idén esedékes a döntés.

A Fidesz-kormány erővel persze átviheti a maga devizacsomagját, de ezzel a problémát véglegesen nem oldja meg, s ebben szinte biztosan szembe kerül az Európai Unióval. S ami a lényeg: az ország gazdasági életét továbbra is bizonytalanságban tartja, nem szólva a hitelesek nagy részéről.

 

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitelesek Rákoskeresztúr Róna Péter LMP-fórum a devizahitel hibás termék

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr116780009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása