HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Önkormányzati választások előtt a XVII. kerület

2014.09.10. 06:38 rv.varga

Öt polgármesterjelölt és hetven képviselőjelölt közül választhat Budapest XVII. kerületében polgármestert és húsz önkormányzati képviselőt a kerület lakossága. Egy polgármesterjelölttel és három képviselőjelölttel többen vannak, mint négy évvel ezelőtt voltak.

Ennyire „rendszerezett” a felállás még nem volt, öt jelentős politikai csoportosulás mindegyike egy-egy polgármesterjelölttel és mögötte álló 14-14 fős helyi jelöltségre pályázó csapattal száll a ringbe. Sem kisebb pártok nem jelentkeztek néhány jelölttel és a rendszerváltozás óta először független jelölt sem méretteti meg magát.

A polgármesterjelöltek között hárman ugyanazok, akik négy évvel ezelőtt is megmérkőztek, az akkor megválasztott Riz Levente (Fidesz-KDNP), valamint két önkormányzati képviselő: Fachet Gergő (Itthon Rákosmentén Egyesület) és Nótin Tamás (Jobbik). Nem ismeretlen azonban a baloldali összefogás jelöltje, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Gy. Németh Erzsébet sem, aki ugyan még nem dolgozott a kerületben, de volt parlamenti képviselő és a Fővárosi Közgyűlés tagja, sőt egyszer főpolgármester-jelöltként is szerepelt. Új szereplő viszont a kerület politikai színterén az LMP színeiben induló Pap László.

A Fidesz-KDNP, amely toronymagasan nyerte négy évvel ezelőtt a választásokat, lényegében nem változtat eddigi felállásán. Mindössze Várbiró Anitát váltja a kettes körzetben Sarkadi-Nagy Adrien, az Újlak utcai iskola igazgatója, és kényszerből, miután országgyűlési képviselővé választották Dunai Mónikát, a 11-es körzetben indul új aspiráns Füzesi Péter személyében. A listán a harmadik hely jutott Csorba Bélának, akinek akkor van esélye, ha a tizennégy választókörzet valamelyikében veszítene a pártszövetség.

A baloldalon az MSZP helyébe a DK-MSZP-Együtt-PM pártszövetség csapata lép. A 14 képviselőjelölti hely közül hat-hat a DK-nak és az MSZP-nek jut, kettőt ad az Együtt-PM. Az MSZP hat indulója közül öt régi motoros, közöttük van Lukoczki Károly, aki a tavaszi országgyűlési választáson képviselte a baloldalt, de indul Hrutka Zsolt a négy évvel ezelőtti MSZP-s polgármesterjelölt is. A szövetséget alkotó többi párt valamennyi képviselője először indul a választásokon. A kompenzációs lista első helyét a DK, a másodikat az MSZP, a harmadikat az Együtt-PM adja.

Az Itthon Rákosmentén zömmel a négy évvel ezelőtti emberekkel próbálkozik: tízen a régi csapatból indulnak, négy az új arc.

A Jobbikra viszont éppen az ellenkezője jellemző: hárman találhatók meg a régi jelölti csapatból, a többiek valamennyien újak.

Új szereplő a helyi politikai életben az LMP. Nemcsak a polgármesterjelöltje ismeretlen a politika iránt érdeklődő helyiek számára, de jelöltjei is mind először próbálkoznak meg azzal, hogy szerepet kapjanak a kerület irányításában.

A kampány elvileg már zajlik, de gyakorlatilag egyelőre elég lagymatag. Programot senki nem hirdetett, a leginkább eddig a Jobbik fejtette ki, mit képzel Rákosmente következő öt évére, de a baloldali összefogásról, az Itthon Rákosmentéről és az LMP-ről nemigen jutott információhoz a lakosság. Többnyire még azt sem tudják, ki indul jelöltként a választókörzetükben.

Ami a kilátásokat illeti, az idén eddig tartott két választás eredményei alapján meglepetésszámba menne, ha a 14 választókörzet bármelyikében is sikerülne legyőznie a Fidesz-KDNP jelöltjét. (Egyébként négy évvel ezelőtt is valamennyi helyet megszerezték.) A másik négy politikai csoportosulás azért verseng, hogy a hat listás helyből csípjen le egyet-kettőt. Négy évvel ezelőtt három hely jutott az MSZP-nek, kettő az Itthon Rákosmentén Egyesületnek és egy a Jobbiknak.

 Végezetül egy kis száraz felsorolás az induló képviselőjelöltekről. Utóbbiak minden körzetben a következő sorrendben szerepelnek: elsőként a Fidesz-KDNP jelöltje, majd a baloldali összefogásé, az Itthon Rákosmentén Egyesületé, a Jobbiké, és végül az LMP-é.

1. vk. (Rákoskeresztúr): Koszorúsné Tóth Katalin, Rádai András, Kántorné Tóth Csilla, Knyazoviczki Gábor, Simon Zoltán;

2. vk. (Rákoskeresztúr): Sarkadi-Nagy Adrien, Nagy Dániel, Bakos Péter, Kasza Lajos, Juhász Szabolcs;

3. vk. (Rákoskeresztúr): Petrőczy Dániel, Hrutka Zsolt, Peresa Magdolna, Nótin Tamás, Földes György;

4. vk. (Rákoskeresztúr): Fenke Ferenc, Ruthner György, Kovács István, Csikós Tamás, Kisari Szabolcs;

5. vk. (Rákoshegy): Szabó Tiborné, Tancsáné Fuchs Ágnes, Somogyi Zsolt, Marton László, Karai Ambrus;

6. vk. (Rákoshegy): Bényi Zsolt, Kroutil Gyula, Lendvay László, Imre Dávid, Korsós Balázs;

7. vk. (Rákoskeresztúr): Nagy Anikó, Morauszky András, Eilmess Zsoltné, Gömöri József, Hollósi János;

8. vk. (Rákoskert): Fohsz Tivadar, Paulik József, Janikné Megyery Rita, Nyiri Zoárd, Bartha Attila;

9. vk. (Rákoskert): Hatvani Zoltán, Horváthné Biró Mária; Nagy Zoltán, Balog Tamás, Nagy Marcell;

10. vk. (Rákoscsaba): Virág Mihály, Lukoczki Károly, Fachet Gergő, Csikósné Benke Anna, Pap László;

11. vk. (Rákoscsaba): Füzesi Péter, Katona Ádám, Bujtás Zsuzsanna, Gebhardt Mária, Nagyné Simonváros Gabriella;

12. vk. (Rákoscsaba-Újtelep): Horváth Tamás, Kismarjainé Szekeres Judit, Miskolczi Judit, Fehér Márta, Háromszéki Markó Péter;

13. vk. (Rákoscsaba-Újtelep): Piláth Károly, Terbócs László, Hamar László, Leskó György, Varga Ágnes;

14. vk. (Rákosliget): Rózsahegyi Péter, Furján Károlyné, Kovács Gergely, Fodor Klára, Kovács Sándorné.

Kiegészítésül még annyit a baloldali összefogásról: a DK adja az 1. 2. 5. 6. 9. és 13., az MSZP a 3. 4. 7. 8. 10. és 12., az Együtt-PM a 9. és 14. számú választókörzet jelöltjét.

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzati választások Budapest XVII. kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr186684867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása