HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Sorban állás egykoron és ma

2015.12.28. 18:11 rv.varga

December 24-én délelőtt tíz óra tájt mentem el kenyérért az egyik rákosligeti pékségbe. Sajátosságom, hogy szeretem, ha minél frissebb egy kenyér.

Már messziről láttam, hogy a sor jócskán az utcára is kinyúlik, becslésem szerint úgy 20-25-en voltunk.  S amikor kijöttem az üzletből nem csappant meg a sorban állók száma, sőt a kötelező déli bezárás miatt talán még nőtt is!

Azonnal beugrott, hogy utoljára gyerekkoromban, ötvenhat októberében álltam így sorba pékség előtt. El is hessegettem volna a gondolatot azonnal, ha két sorral mögöttem az egyik vásárló jó hangosan meg nem jegyzi, hogy „legutóbb ötvenhatban kellett így sorba állni”.

Persze tudom, s biztos vagyok benne, hogy vásárlótársam is tudta, a helyzet nem ugyanaz. Most folyamatos volt a kiszolgálás. Talán maximum négy-öt percre állt meg, ha valaki éppen fehér kenyeret kért, kilósat, s mondjuk nem volt új sütés. Ő félreállt, s már a következőt szolgálták ki. A pékség pedig folyamatosan dolgozott, a kapacitáskihasználtság teljes volt. Emlékszem, ötvenhatban, ha valami elfogyott, fél napot is, ha nem többet, kellett rá várnunk. Emellett a várakozás ellenére most azért karácsonyi hangulat is volt, ami, sőt hasonló sem volt jellemző akkor, inkább arra készültünk, hogy este lemegyünk a pincébe. S azt is tudtuk, már aki elolvasta az ajtón a nyitva tartási időt, vagy megkérdezte, hogy két nap múlva délelőtt, három nap múlva (vasárnap) egész nap nyitva lesz a péküzlet.

Miért hozom ezt ennek ellenére fel? Mert az emlékezés egyik pszichológiai következménye annak, hogy vasárnap zárva kell tartaniuk az üzleteknek. Az emberekben nem az rögződött meg, sebaj, majd szombat-vasárnap „ez a bolt úgyis nyitva lesz és akkor szabadon vásárolhatunk, hanem, hogy ők ezt nekünk megtiltották, ráadásul a mi és embertársaink többségének akarata ellenére”. És negyedévről negyedévre elsumákolják, hogy ezt a véleményüket egy népszavazáson ki is fejtsük.

Nem írtam volna erről a röpke gondolatomról, ha ez csak az én eszembe jutott volna. De mivel másnak is eszébe jutott a párhuzam, ráadásul a napjaink és ötvenhat közötti, felsorolt világos különbségek ellenére, azt hiszem, meg kellett írnom, hogy mindenki tudja: másoknak is felidézte a KDNP Fidesz által támogatott bornírt tiltása ötvenhatot.

Szólj hozzá!

Címkék: Rákosliget vasárnapi zárva tartás

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr548206782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása