HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Riz Leventének tekerjünk?

2014.11.01. 18:45 rv.varga

 

Nemrégiben bejárta egy, a szokottnál kicsit hosszabb eszmefuttatás a Facebook különböző XVII. kerületi csoportjainak oldalait, amelynek az írója – feltehetőleg naiv jóindulatból – azt a vízióját vázolta fel, hogy politikai kutató laborként funkcionálva, kerületünkben „az ellenzéki pártok elismerik Riz Levente polgármester urat és eddigi sikeres munkáját… és próbáljanak meg együtt dolgozni vele.” Képletesen is ábrázolta: ő „akarjon kormányozni, a többi meg csak teker.”

Mellbevágó a lelki szemeim előtt megjelent kép. Bár nem vagyok politológus, vagy hasonló szakmák képviselője (közgazdász a végzettségem), de azt hiszem, a demokrácia nem erről szól. Megnyerte a választásokat – ez tény, de a többség nem uralkodhat a kisebbség felett. Ő nem kormányozhat, ahogyan akar, mi meg csak tekerjünk. Jogunk van nem tekerni, ő pedig meg kell, hogy hallgasson minket, mielőtt kormányoz.

Arról nem is szólva, hogy bárkinek joga van a választások utáni első naptól kezdve, demokratikus eszközökkel mást vallania és csinálnia. Aztán legfeljebb a következő választásokon eldől, hogy kit választ a nép (talán ismét Riz Leventét). Sőt! Még ha bárki ugyanazt is akarja, más utat is választhat egy hasonló program megvalósításához. Ehhez joga van. Ez minden településre, országra érvényes, legfeljebb a kisebb településeken, másként ítélve ezt meg, tényleg úgy alakulhat, hogy csak egy jelölt van, és annak a megválasztása után egyhangú marad a támogatása, de az olyan városokban, kerületekben, ahol a pártpolitika érvényesül, más a helyzet.

De most térjünk vissza a konkrét felvetésre, Riz Levente támogatására. Két cikluson át volt már polgármesterünk, s egy cikluson át országgyűlési képviselőnk. Természetesen mindenki tudja, hogy a parlamentben a Fidesz-frakcióban ült, s mindent megszavazott, amit a Fidesz frakciója, vagy bármely Fidesz-képviselő egyéni indítványban előterjesztett és Orbán Viktor támogatott.

Kezdődött az egykulcsos személyijövedelem-adóval, amely kettészakította a társadalmat gazdagokra és ténylegesen szegényekre, s amelynek áldásos hatását, a fogyasztás felpörgését azóta is várjuk. Statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a velünk hasonló szinten lévő, vagy fejlettebb országok közül mi vagyunk az egyetlen, amelynek még nem sikerült elérnie a gazdasági válság előtti, a 2007-08-as évek gazdasági teljesítményét.

Aztán lehet folytatni a sort, a magánnyugdíj-pénztárak megtakarításainak lenyúlásával (hová tűnt az a 3000 milliárd?), a politikai intézményrendszer módosításával, kiemelve ezek közül az Alkotmánybíróság jogköreinek megcsorbítását, tagjainak Fideszes elkötelezettségű jogászokkal való feltöltését, a sajtószabadság ellen több lépcsőben hozott intézkedéseivel, az ombudsmani rendszer súlyának megtörésével. Folytatni lehet a sort. Ne feledkezzünk meg az új alkotmányról sem!

S ami a legújabb, az újsütetű Moszkva-barátságunk, az ország évtizedekre való eladósításával Paks révén, s lehetne még számtalan példával folytatni, amelyek esetében Riz Levente azt a gombot nyomta meg, amit elvárt tőle pártja. (Még az sem változtat a képen, ha esetleg betegség vagy távollét miatt ezt nem ténylegesen, hanem csak virtuálisan tette meg.)

Riz Levente 2010 és 2014 között pártja országalakító politikájának tevékeny részese volt, s mint ilyen a Fidesz hűséges kiskatonája. Hogy ez a politika hová vezetett (szegénység, korrupció, nemzetközi elszigetelődés, stb.) részben már most is látjuk, de a teljes képet ennek a politikának a következményeiről majd a történelem fogja megmutatni.

Most harmadszor választották meg polgármesternek Riz Leventét. Szerencséje volt, mert első ciklusa idején nyíltak meg az uniós pénzcsapok, és tegyük hozzá, ezzel a lehetőséggel jól tudott élni. De! Bizonyára sokan emlékeznek rá, alighogy hatalomra jutott, máris rá akarta tenni kezét a Podmaniczky-Vigyázó kastélyra, feltehetőleg valaki megbízásából, hiszen a kerületnek nem volt pénze, hogy saját forrásból felújítsa azt az épületet, amivel előtte az önkormányzat egy évtizedig nem tudott mit tenni, még eladni sem. S miután ez az akciója nem sikerült, próbálta megakadályozni, ahol csak tudta, hogy megépüljön a piac Keresztúr központjában. (Történetesen ugyanaz volt mindkettőnek a tulajdonos-beruházója.) Végül átkerült egy másik kerülethez az engedélyezés folyamata, s így egy év csúszással épülhetett csak fel.

Aztán itt vannak még a rendőrségi vizsgálatok, amelyeket a Rákosmente Kft. ügyében és a kucorgói telekeladásokról folytak (utóbbiról nem tudjuk, lezárultak-e már, s milyen eredménnyel). Sikerült bevezetni a kerületben a vállalkozókat megbénító (nem egyet fel kellett számolni), országos szinten is élen lévő építmény- és telekadót, bevezették a hajléktalanokat a közterületről kitiltó rendeletet, ami olyan jól sikerült, hogy utána főváros is átvette. Persze a problémamegoldásban semmi nem történt. Még kezdeményezésről sem tudunk. Nagy siker(!), hogy nyolc év leállás után végre ismét beszélhetünk a kerület csatornázásáról.

Az új képviselő-testület alakuló ülésén hatpontos programot jelentett be. Erre még azt is mondhatnánk, hogy a benne lévők jól hangzanak. De egy nappal később, az október 23-i megemlékezésen már beszéde befejező részében a bankokat és a pénzvilágot támadta. Pedig biztosan tudja ő is, gróf Széchenyi István klasszikus művében a hitelt a gazdaság motorjának tartotta. A bankok és pénz nélkül nincs piacgazdaság. Kérdés, akar-e a Fidesz piacgazdaságot. Aki illiberális államról beszél, minden jel szerint nem akarja.

S amíg Riz Levente kiáll ezek mögött az eszmék mögött, én nem kívánok tekerni az ő polgármestersége alatt.                                                                                                                           

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Riz Levente Budapest XVII. kerülete Podmaniczky-Vigyázó kastély hajléktalanrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr816854827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása