HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Kampányfinanszírozás közpénzből

2013.08.18. 12:42 rv.varga

 

Budapest XVII. kerületében a Fidesz-KDNP többség folytatja azt a gyakorlatot, hogy fizet a kerületi magánsajtónak a pártszövetség és képviselői népszerűsítéséért amellett, hogy közpénzből kiadja a Hírhozót, az önkormányzat hivatalos lapját.

Augusztus utolsó csütörtökjén került a képviselő-testület elé a választókerületi céltartalék második negyedévi felhasználásáról szóló beszámoló, amelyből kiderül, hogy a kerület öt választókörzetében egyenként valamivel több, mint 300 ezer forintot kap az önkormányzattól (közpénzből) a Tizenhetedik című magánlap és hét körzetben pedig egyenként 300 ezer forintot az ugyancsak magántulajdonban lévő Rákosmente TV.

A kiadás indoklása mind a 12 alkalommal tömören annyi: „Közérdekű tájékoztatás az iksz számú választókerület eseményeiről, fejlesztéseiről, a képviselői munka bemutatása”.

Végiglapoztuk az április-júniusi Tizenhetedik című újságokat, de nem találtunk bennük az érintett választókerületekből sem közhirdetéseket, sem keretben, sem más figyelemfelkeltő formában, de még egy cikk végi (X)-et sem, amely köztudottan a fizetett cikk jelzése. Mindebből levonható a következtetés, hogy az újságíró azt és úgy ír, ahogyan a helyi hatalomnak tetszik, mert a szerkesztőséget „megvásárolta” a Fideszes önkormányzat.

Köztudott, ha egy újságban nincs aláírása egy írásnak és nincs megkülönböztető jelzése (keret, X), akkor szerkesztőségi cikknek tekintendő, ami elvileg újságírói teljesítmény. Ha az említett pénz bejön, s nincs nyoma a lapban, akkor simán kikövetkeztető ebből, hogy aki a pénzt adta, megvásárolta a szerkesztőséget/újságírót, irányítja munkáját, magyarul megkorrumpálta.

A második negyedévben az önkormányzat összesen 3 millió 624 ezer forintot fordított a helyi sajtó manipulálására. Ez egy évre számítva 14,5 millió forint. Természetesen ehhez hozzájön még a Hírhozó kiadása, amire ebben az évben 23,34 milliót irányzott elő a költségvetés. Vagyis az idén közpénzből közel 38 milliót fordíthat önmaga népszerűsítésére a helyben hatalmon lévő párt. Ha országosan nézzük azokat az önkormányzatokat, amelyek nyíltan, vagy burkoltan politikai célra használják újságjukat, évente akár egy-két milliárd is összejön így a közpénzből finanszírozott választási kampányra.

Mindez elengedhetetlené tenné, hogy a parlamentben egy új választási többség az önkormányzatokat elzárja a sajtótól. Nem adhat ki újságot, legfeljebb hirdetéseket vagy fizetett cikkeket jelentethet meg magánlapokban. (A hagyományos demokratikus országokban nincs is újságja semmiféle hatalomnak, sem a nagynak, sem a kicsinek.)

Feladata ugyanakkor az lenne, hogy megerősített sajtóosztályaik manipulatív hírek helyett igazi információkkal lássák el a helyi újságokat a történésekről, eseményekről. A szerkesztőség és az újságíró pedig dönt ezek felhasználásáról. Felértékelődne és emelkedne az újságírói munka színvonala és talán még a helyi sajtóban is visszatérne az igény az oknyomozó újságírás iránt.

Szólj hozzá!

Címkék: újságírás kampányfinanszírozás önkormányzati újság

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr465465703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása