HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

aláírásgyűjtés (1) Aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Miért nem írtam alá a Fidesznek

2013.05.15. 11:45 rv.varga

Miért nem írtam alá a Fidesznek?

 

A Rákosmente TV-n néztem az összefoglalót a legutóbbi képviselő-testületi ülésről, amelynek napirend utáni első számú hozzászólója Dunai Mónika volt, aki a Fidesz-frakciót vezeti és nem titkoltan Budapest XVII. kerületében a kormánypárt országgyűlési képviselőjelöltje lesz a jövő évi választásokon. Bejelentette, hogy eddig (mármint április végéig) 12 ezren írták már alá kerületünkben a rezsicsökkentési kérdőívet.

Megkérdezte az ellenzéket, ők vajon megtették-e már? Az Itthon Rákosmente Egyesület részéről Kovács István jelezte, hogy kéttagú frakciójuk már megtette, a jobbikos Nótin Tamás szót fogadott a Fidesznek, még aznap aláírta, a MSZP háromtagú frakciója nevében Hrutka Zsolt bartert ajánlott: ha a Fidesz aláírja az élelmiszeráfa-csökkentésről szóló szocialista aláíróívet, ők is aláírják a Fideszét. (Mintha egy súlycsoportban lennének.)

Nos, szeretném közölni, én nem írtam alá semmit, pedig többen is megkörnyékeztek.

Három érvem van, ezek röviden a következők.

 

1./ A Fidesz hatalmon van, méghozzá kétharmadoson, vagyis azt csinál, amit akar. Ki ellen gyűjti az aláírásokat? Igazából csak a szolgáltatók ellen teheti, akiknek amúgy sincs más választása, minthogy elfogadják, amit a kormány előír, mert a kormányé a fölöttes hatóság, az ármegállapító hivatal. Akkor meg miért gyűjtik?

Egy abszurd példa, hogy világos legyen. A kormány előírhatja, hogy csökkentsék felére a kenyér árát. A pékségek ha elfogadják és kénytelenek ezt tenni, mind veszteséges lesz, kivonulnak a piacról és nem lesz kenyér. Az energiaszolgáltatók helyzete más, ők túl sokat fektettek be vállalkozásukba, hogy könnyen odaadjanak mindent. Egyelőre bíznak a politikai változásban, a (nemzetközi) bíróságokban, s biztos, hogy puhatolóznak abban az irányban is, hogy megszabaduljanak magyarországi üzletrészük egy részétől is.

 

2./ A második érvem tisztán gazdasági. Ha valaki megnézi a Brent kőolajnak, a britek nemzetközi etalonként számító kőolajfajtájának áralakulását, azt látja, hogy egy hordónyi (barrel = 169 liter) kőolaj 2002-ben éves átlagban 20 dollárba került, az idén eddig 100 és 115 dollár között mozgott. A drágulás legalább ötszörös.

A földgáz, amelyet még ma is sokan a kőolaj melléktermékeként tartanak számon, tompítva és némi késéssel ugyan, de követi ezt az ármozgást. (Mindenki simán meggyőződhet ezekről, ha beüti a megfelelő szavakat a Google-ba.) S mivel ez a kettő a meghatározó, tükröződik a tendencia a villamos áram árában. Hiába olcsóbb az atomenergia előállítása, ennek az ára is „felzárkózik” a drágábbhoz.

Amit a Fidesz a politikai lózungokban hajtogat a rezsicsökkentése okaként, hogy a szolgáltatók a háromszorosára való emeléssel extraprofitot vágtak zsebre, egyáltalán nem valós az alapanyagok ármozgását ismerve. (Azt már csak mellesleg kérdezem meg, mi közgazdasági értelemben az extraprofit?)

 

3./ Harmadszor pedig, pontosan tudom, mi lesz abból, ha a Fidesz aláírásokat gyűjt. Itt van például a vizitdíj. Az emberek örültek, hogy nem kell fizetni a háromszáz forintokat, mert azt hitték, majd ha kormányra jut kedvenc pártjuk, megoldódik az egészségügy helyzete. Aki megbetegedett, pontosan tudja mi lett az egészségügyből. Ha a háziorvoson túlnyúló orvosi ellátásra van szükség, időpontot kell kérni, ami egyre csak kitolódik és ha valami sürgőssé válna, marad a magánrendelés, vagy szerencsés esetben az ismeretség. (Arról nem szólva, hogy az ingyenes is fizetős, persze akkor már nem, ha a várakozás miatt túl késő lesz.) Azért mondjunk jót is: az, hogy ma működik az egészségügy, a ott lelkiismeretesen dolgozóknak köszönhető.

A másik a felsőoktatás. Ami ellen akkor a lakosság aláírta az ívet, az a bizonyos tandíj, aprópénz ahhoz képest, amit ma kell fizetni, még ha most átmenetileg csend is van e körül. De azt tudjuk, hogy a kormány nem mondott le az „önköltséges” oktatásról. Nem véletlen, hogy a fiatalok egyből külföldre jelentkeznek ingyenes egyetemi oktatásra. Zömmel német nyelvterületre, de sokan Romániába, magyar nyelvterületre, mert itt is ingyen lehet tanulni. S aki kint végez, nehezen tér haza, egyetemi éveiben már ott szocializálódott.

 

Ezek voltak az érveim arra, hogy én nem írok alá semmilyen ívet a Fidesznek.

A kormánypártnak inkább arra kellene törekednie, hogy megtakarításra ösztönözzön az energiafogyasztásban, közelítsünk például a németekhez, ahol egy köbméter felfűtése körülbelül 35-40 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint nálunk. Érvényes ez a vízre, csatornára és minden hasonló közműszolgáltatásra is.

Az egész aláírásgyűjtési akció porhintés, azt a célt szolgálja, hogy az emberek azt higgyék, hogy ez a kormány őértük van. (Na persze azoknak a bizonyos pártlistáknak a frissítése sem árt.) Ami viszont kérdésként folyamatosan ott motoszkál az agyamban, vajon az aláírásgyűjtők az Elágazáson tudják-e, hogy ők egy össznépi butítás kicsike, hűséges, alattvaló kiszolgálói?

 

Rákosvidék

Szólj hozzá!

Címkék: Rezsicsökkentés Rákosvidék Aláírásgyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr215300394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása