HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Vezetési válság az Újlak utcai iskolában

2013.12.02. 16:29 rv.varga

A tantestületre egy népszerűtlen igazgatót próbálnak rákényszeríteni,  ugyanakkor  Magyarországon szokatlan kiállásként a tanárok kétharmada aláírta a nyílt levelet, amelyben Hoffmann Rózsa államtitkárnál tiltakoztak a helyzet ellen.

Az Újlak utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolában tapasztalható igazgatógondok csak az egyik, a felszínen is megnyilvánuló következményei az Orbán-kormány által szétzilált magyar köznevelési rendszernek. Az állami irányítás messze nem ér el idáig, a megkerülhetetlen pozícióba helyezett kiskirályok egyidejűleg vezetik félre a fenntartót és a szülők közösségét.

Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó, a Klebelsberg  Intézményfenntartó Központ (KLIK) XVII. tankerületi igazgatója 2013 márciusában tájékoztatta az iskola tantestületét, hogy a jelenlegi intézményvezető, Sarkadi Nagy Adrien megbízása augusztusban lejár. Kifejtette, hogy teljes mértékben elégedett a munkájával és támogatja a további kinevezését. Azonnali zárt szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy a tantestület egyetért-e a volt igazgató pályázat nélküli, újabb öt évre történő megbízásával.

 

A tantestület többségében azonban elégedetlen az eddigi szakmai munkájával és antidemokratikus vezetői módszereivel, ezért nem értett egyet a megbízás meghosszabbításával; a szavazás eredménye 41 nem és 33 igen lett.

Az eredmény kihirdetésekor dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó a tantestület döntését kioktató, sértő és megalázó módon bírálta. A történtek után a tanárok többsége negatív változásokat érzékelt az igazgatónővel való kapcsolatában; az eddigi nehézkes szakmai kommunikáció szinte teljesen megakadt, aki nem értett egyet a meghozott döntésekkel, az megtorlásra számíthatott és az egész tantestület légkörét áthatotta a fenyegetettség.

 

Az áprilisban kiírt intézményvezetői pályázatra két anyag érkezett: az intézményvezetőtől és Mosolygó Zoltánnétól, az akkori alsós igazgatóhelyettestől. Mosolygó Zoltánné pályázatát formai okokra hivatkozva a XVII. Tankerület érvénytelenítette, és nem bocsátotta véleményezésre annak ellenére, hogy a beadott dokumentumok megfeleltek a pályázati kiírásnak és négy munkanapon belül hiánypótlás történt. (Megjegyezzük, hogy a pályázatok érvénytelenítése nem a tankerület, hanem a pályázat kiírójának, a munkáltatói jogok gyakorlójának a hatásköre.)

A tantestületi szavazás nem támogatta Sarkadi Nagy Adrien vezetői programját; 49 nem és 29 igen szavazat mellett. Ezt követően az alkalmazotti szavazás sem támogatta a vezetői megbízását 59 nem és 27 igen szavazat mellett. Nem támogatta a pályázatot a kerületi német kisebbségi önkormányzat sem, amelynek egyetértési joga van a kinevezéssel kapcsolatban. Altziebler Károly, a XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: egyetértési joguk súlyosan sérült, mivel a továbbított pályázati anyagokban valótlanul szerepel, hogy az önkormányzat támogatja Sarkadi Nagy Adrien pályázatát. Okirat-hamisítási gyanújának már több alkalommal is hangot adott a KLIK központjában, ám erre mindmáig nem kapott választ.

Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó átadta Mosolygó Zoltánné pályázati anyagát a tantestületnek és kijelentette, hogy a munkaközösségek véleményezhetik, de azt neki nem kell továbbítania sehova. A munkaközösségek ennek ellenére véleményezték a pályázatot. A véleményező szavazások eredményéből, a munkaközösségi véleményekből látszik, hogy a tantestület egyértelműen Mosolygó Zoltánné személyét és intézményvezetői pályázatát tartotta alkalmasnak az intézményvezetői feladatra.

Ekkor a tantestület Marekné dr. Pintér Arankához, a KLIK elnökéhez fordult, tájékoztatta őt a történtekről, és jogorvoslatot kért az egész pályázati eljáráshoz.

 

Augusztus 26-án az iskola tantestülete egy botrányos alakuló értekezleten vett részt, melyen dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó bejelentette: az igazgatói pályázat eredménytelen volt és, hogy az új pályázat elbírálásáig, de legkésőbb 2014. augusztus 15-ig igazgatónak az eredménytelenül pályázó előző intézményvezető, Sarkadi Nagy Adrien kap megbízást, mert elégedett a munkájával. Az a pályázó, akit sem a tantestület, sem a helyi nemzetiségi önkormányzat nem támogatott!

Alsós tagozatos igazgatóhelyettesnek egy újonnan megbízandó kollégát javasol, leváltva ezzel Mosolygó Zoltánnét, a rivális pályázót.

A tantestület feldúltan kérte dr. Varjuné dr. Fekete Ildikót, hogy indokolja döntését, hiszen most újra az a személy vezeti az iskolát, akit a tantestület nagy többségében elutasított, és aki nem is lehetne igazgató, hiszen az iskola Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a felsős igazgatóhelyettest kellett volna megbíznia. Ez alapján Mosolygó Zoltánnét sem kellett volna eltávolítania. A tantestület előtt Sarkadi Nagy Adrien elismerte, hogy ő javasolta az új helyettesek személyét.

A tantestület felháborodásának hangot adva levelet írt a kialakult helyzetről Balog Zoltán miniszternek, Hoffmann Rózsa államtitkárnak, Marekné dr. Pintér Aranka KLIK-elnöknek, dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgatónak és a kerület polgármesterének, Riz Leventének, melyet 63-an írtak alá és amelyre, mint a korábbiakra sem, természetesen nem kaptak választ.

 

A tantestület és a szülői közösség felháborítónak tartja, hogy a hivatalok nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a szabálytalanságok megszűnjenek és a törvényesség szerint működjön az iskola. Nem értik a KLIK hozzáállását a problémákhoz. Tudomásuk van a tankerület szabálytalanságairól, mégsem állítják vissza a jogszerű működést.

A pályázat során elkövetett szabálytalanságokkal kapcsolatosan arra hivatkoznak, hogy már befejeződött a pályázati eljárás és minden csak ideiglenes, várjanak türelemmel. Azonban erre sem idejük, sem türelmük nincs már.

Az új pályázatot késve csak október közepén jelentették meg, hiszen a gyors intézkedés sem a megbízott igazgatónak, sem a vele összejátszó tankerületi vezetőnek nem érdeke. A megbízott igazgató és a szülői közösség formális működése megszűnt. Tanárok és szülők attól tartanak, hogy ez a jogszerűtlen helyzet ellehetetleníti a munkahelyi légkört, tönkreteszi az iskola életét.

(A cikket az atlatszo.oktatas.hu írása alapján megrövidítve megszerkesztette és frissítette:

Rákosi Bence)

Szólj hozzá!

Címkék: igazgatóválasztás KLIK Riz Levente Újlak utcai iskola XVII. ker.

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr635671573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása