HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Törvényellenesen távolították el az ellenzéki jelölt plakátjait a XVII. kerületben

2014.04.28. 21:41 rv.varga

 

A Kúria megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely szerint jogszabálysértő volt Lukoczki Károly plakátjainak eltávolítása a XVII. kerületi Pesti út mentén álló villanyoszlopokról. Mint annak idején több fórumon olvasható volt, április 3-án, három nappal az országgyűlési választások előtt a Rákosmente Kft. munkatársai a fő közterületes, Doktor Pajzs szakmai irányításával leszedték a kormányváltó koalíció jelöltjének, Lukoczki Károlynak mintegy hetven plakátját.

 

Az akció ellen kifogást nyújtott be Ruthner György, az MSZP tagja a Budapest 14. számú Országgyűlés Egyéni Választókerület Választási Bizottságához. Beadványát azzal utasították el a választások napján, hogy az eltávolítást a BKK Zrt. kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzat nevében a kerületi önkormányzatnál, és a közútkezelő tevékenységének vizsgálatára a helyi választási bizottság hatásköre nem terjed ki.

 

A beadványozó április 9-én fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), amely viszont felülbírálta a helyi választási bizottság döntését és a kifogásnak helyt adott. Indoklásában hivatkozott a választási eljárásról szóló törvényre, amelyet 2013-ban fogadtak el, és amely szerint plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül helyezhető ki. Tehát a helyi választási bizottság tévedett, amikor saját hatáskörének hiányát állapította meg.

 

A NVB április 11-én határozatában megállapította, hogy az önkormányzat a választási plakátok eltávolításával megsértette a választási eljárásról szóló törvény 144.§ (3) bekezdésében foglaltakat. Az önkormányzat a határozattal nem értett egyet és annak felülvizsgálatát kérte a kúriától. Sérelmezte a határozat jogorvoslati kioktatását, az NVB álláspontját önkényesnek minősítette és kérte annak megváltoztatását.

 

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát április 16-án helybenhagyta és 10 000 forint illetéket állapított meg, amelyet az önkormányzat helyett, mivel az nem terhelhető illetékkel, az állam fizet meg.

 

Epilógusként fogalmazandó meg, hogy Riz Levente polgármester (Fidesz) az április 24-i képviselő-testületi ülésen megköszönte a választásokon indult jelöltek tisztességét és a sportszerű kampányt.

 

Éppen csak arról az apróságról feledkezett meg, hogy az önkormányzat törvényellenesen szedette le az ellenzéki jelölt plakátjait, amelyek elkészítése, felszerelése és bérleti díja mellesleg nem kis költségébe került a kormányváltó jelöltnek. Ez persze aligha változtatta volna meg a végeredményt, de a Fidesz jelöltje legalább büszkén mondhatta volna, mi is sportszerűen kampányoltunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: országgyűlési választások XVII. kerület Riz Levente Lukoczki Károly Plakátleszedés

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr166096928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása