HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

XVII. kerület: polgármesterjelölti vita helyett...

2014.09.30. 20:11 rv.varga

 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és az Együtt-PM közös polgármesterjelöltje a kerület jelenével és jövőjével kapcsolatos elképzelésekről nyilvános vitára hívta ki Riz Levente regnáló polgármestert, aki a Fidesz-KDNP színeiben szándékozik újrázni az október 12-i önkormányzati választásokon. Vita helyett Riz a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének XVII. kerületi Szervezete által szervezett összejövetelt tartotta alkalmas fórumnak arra, hogy fejtsék ki mindketten, mit gondolnak Rákosmente további fejlesztési lehetőségeiről. Bár válaszlevelében Gy. Németh, a helyi összefogás jelöltje kifejtette, hogy abban látja a nyilvános politikai vita lényegét, hogy azt a választópolgárok széles köre előtt tartják és a szó szoros értelmében vitáznak a kerületet érintő egyes kulcsfontosságú kérdésekről. A polgármesteri ajánlatot ugyan a véleményeket ütköztető vita előtti meghátrálásnak tekintette, mégis elment a meghívásra, sőt, mivel a levelezés a Facebookon a nyilvánosság előtt zajlott le, megjelent rajta Nótin Tamás, a Jobbik polgármesterjelöltje is.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének reagálása persze nem volt meglepő. Pártja már jó ideje megkerül minden nyilvános vitát, s ez bizonyára ki van adva a nagyfőnök által, hogy helyi szinteken is ezt kell tenni. Riz Levente az összejövetelen ki is fejtette, hogy nem szeretne vitázni. Az elmúlt huszonöt év megmutatta – így a regnáló polgármester -, erre Rákosmentén nincs szükség, dolgozni kell. Pedig a vita a demokráciákban elkerülhetetlen velejárója a választásoknak. Az új aspiránsoknak, akik nem „dolgozhattak” polgármesterként, legalább azt a lehetőséget kellene megadni, hogy nagyközönség előtt elmondják: ők miben végeznék másként dolgaikat, mint a hatalmon lévők.

Visszatérve a Vigyázóban szeptember utolsó előtti napján tartott összejövetelre, kezdéskor a négy kihívó jelölt közül kettő ott volt, a másik kettő feltehetőleg nem is tudott arról, hogy legalább a mozgássérültek előtt elmondhatják, mit terveznek tenni, Riz Levente pedig sehol.

Körülbelül tíz perccel a hivatalos kezdés után, megkérték Gy. Németh Erzsébetet, adjon tájékoztatást programjáról. Már mondandója utolsó harmadánál tartott, amikor megérkezett Riz Levente, aki így nem tudott (feltehetőleg nem is akart) reagálni az elhangzottak jó részére. Indoklásként elmondta: éppen a sérült gyerekek iskolájában, a Naplás útiban adta át a főváros első tündérkertjét és gazdaudvarát, előbbit őshonos magyar gyümölcsfákkal, utóbbit pedig különböző háziállatokkal.

Így végül is monológok hangzottak el. Kettejük tájékoztatója után az egyesület vezetője visszavette a szót, mondván alig marad idő saját belső ügyeik rendezésére, mert hamarosan lejár a művelődési ház által a rendelkezésükre bocsátott két óra, amit egyébként ezúttal is külön megköszönt a polgármesternek. A jelenlévő mintegy ötven-hatvan fő által nem hallott, az előtérben zajló vezetői egyeztetés után megkapta a szót a Jobbik polgármesterjelöltje, Nótin Tamás is, aki szintén előadhatta monológját az elmúlt négy év értékeléséről és a következő öt évi terveiről.

A rövid tájékoztatókba azért sem kívánunk belemenni, mert az időközben megismert programok tartalmazzák, tulajdonképpen ezek szóbeli változatai voltak, elolvashatjuk őket a szóróanyagokon, internetes közzétételekben, vagy akár fizetett vagy nem fizetett anyagként a Hírhozóban. Pedig voltak érintkezési pontok (például a főtéri beruházás, egészségügyi fejlesztés, lobbierő és ezek alkalmazása a Fővárosi Közgyűlésben, a parlamentben, vagy éppen a jelenlévőket leginkább érdeklő szociális kérdések), csak hát nem volt lehetőség vitára, ellentétes álláspontok megfogalmazásra, az egymás bírálatát követő viszontválaszokra.

Vagyis úgy jöttünk el a mozgássérültek összejöveteléről, hogy semmivel többet nem tudtunk meg az egyes jelöltekről, felkészültségükről, és elképzelésükről, mint előtte is tudtunk már.

Ez nem az a politikai vita volt, amit választások előtt elképzelnénk, és amire azért már volt példa a kerületben. De hát a polgármester nem szeret vitázni…

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzati választások Riz Levente polgármesterjelölti vita Gy.Németh Errzsébet Nótin Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr636748291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása