HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Aláírásgyűjtő keresett meg

2016.01.01. 17:30 rv.varga

Amit most leírok, még karácsony előtt esett meg velem, s akkor úgy döntöttem, várok a közreadásával az ünnepek utánra. Milyen jól tettem, hogy így döntöttem, értékes adalékokat kaptam hozzá.

Éppen kiállni készültem a kocsival rákosligeti otthonomból, amikor észrevettem, hogy a szemben lakó szomszédot valaki megszólította. Valamiféle mappa volt a kezében. Néhány másodperc múlva tovább indult a túloldalon, s akkor meglátott engem, gyorsan megfordult és felém közelített. Elegáns, nagydarab férfi volt, udvariasan köszönt, bemutatkozott, s azzal folytatta: aláírásokat gyűjt az ellen, hogy az országnak kötelező jelleggel külföldi betelepülőket kelljen befogadnia. Arra egyértelműen emlékszem, hogy sem a Fidesz neve, sem a menekültkvóta kifejezés nem hangzott el.

Ő is udvarias volt, én is ekként reagáltam. Nem értek egyet az aláírásgyűjtéssel, s különben is másként gondolkodom, mint ők – válaszoltam. A stílus maradt, udvariasan megköszönte válaszom, jómagam is hasonlóképp, s mindegyikünk folytatta útját.

Ha egy kicsit erőszakosabb, vagy célratörőbb, elmondtam volna neki, hogy annak idején majdnem egy évet töltöttem Vietnámban, a szomszédom menye japán kislány, a fogorvosom arab volt, addig legalábbis, míg egészségügyi állapota ezt lehetővé tette. A megismert emberekről csak jót mondhatok, néha jobbakat, mint egynémely nemzettársamról.

Kérdés persze, ki a nemzettársam. Én sem ebben az országban születtem, sőt nem is az egykori Nagy-Magyarország területén. Az anyanyelvem sem magyar, külföldi rokonaim vannak, én is csak bevándoroltam ide. Hát hogy képzelik el, hogy ne fogadjam be a külföldieket. Azok közé tartozom, akik nem egy országhoz kötik magukat, akik igenis látják, hogy milyen előnyei vannak annak, ha egy nemzet olvasztótégely, mint az évszázadok során a magyarság is volt. Milyen nagy emberek születtek közöttünk, vagy álltak közénk, mint az aradi tizenhármak.

Elmondtam volna neki azt is, hogy mennyire elítélem azokat, akik most ez ellen tevékenykednek, a magyarokban a hagyományos vendégszeretettel szemben a gyűlöletet szítják. Minden cselekedetüket ennek rendelik alá, s ez áll kommunikációjuk középpontjában is. Az olyan kiskatonákat pedig, mint amilyen az udvarias aláírásgyűjtő volt, rendkívül módon sajnálom.

De szerencsém volt. Megszólalt helyettem egy sokkal hitelesebb személy:

„A nyomor vagy a háború elől menekülők ne nélkülözzék támaszunkat, amikor túl gyakran embertelen körülmények között utaznak, és nem ritkán az életüket teszik kockára. Bőséges áldás legyen mindazok jutalma – akár egyénekről, akár államokról van szó –, akik nagylelkűen munkálkodnak, hogy segítsék és befogadják a számos migránst és menekültet, segítve őket egy méltó jövő felépítésében úgy önmaguk, mint szeretteik számára, és az őket befogadó társadalomba való integrálódásukban.”

Ez a gondolat szó szerinti idézet Ferenc pápa karácsonyi Urbi et Orbi áldásából..

Néhány nappal később Angela Merkel kancellár újévi köszöntőjében hasonló gondolatok köszöntek vissza. Persze Angela Merkelt itthon már vezető politikusok részéről egyre több bírálat éri, az Európai Unió elleni szabadságharcunknak ki nem mondottan lassan egyik nevesített céltáblájává válik.

Kérdés tovább lépünk-e? A keresztény Magyarország felveszi a kesztyűt a pápa, Isten földi helytartójával szemben is?

Szólj hozzá!

Címkék: aláírásgyűjtés Rákosliget Urbi et Orbi menekültkvóta

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr968223260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása