HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Rákos vidéke: választások előtti sajtómanipulálás

2014.12.04. 08:15 rv.varga

 

A képviselő-testület novemberi ülésén napirendre került témák közül van még egy, amelyre mindenképpen szeretnék visszatérni. Ez pedig a választókerületi keret harmadik negyedévi felhasználása. Teszem ezt annak ellenére, hogy a napirend hozzászólást nem generált, vita nélkül fogadták el a képviselők, igaz, hogy négy ellenzéki nemmel voksolt.

Minden helyileg megválasztott képviselőnek az éves költségvetés pénzügyi keretet biztosít arra, hogy annak a körzetnek a támogatására fordítsa, amelynek lakossága megválasztotta. Tekintve, hogy minden választókerületben a Fidesz-KDNP győzött, ilyen pénzzel csak ők rendelkeznek, az ellenzékieknek, akik mind listán jutottak be, ez a forrás nem létezik. Ebből a keretből kisebb fejlesztésekre, karbantartásokra, civil szervezetek támogatására futja, és többek között még a helyi sajtó támogatására is.

Ami számunkra érdekes, az a sajtó támogatása, ami az indoklások szerint az adott képviselő közérdekű tájékoztatását hivatott ellátni, a választókerület eseményeit, fejlesztéseit, a képviselői munkát hivatott bemutatni. Erre a célra a képviselők 7 millió forintot szántak a rendelkezésükre álló keretből, a mi adófizetői pénzünkből – az önkormányzati választást megelőző három hónapban.

Egyértelmű, hogy ez a kiadás a választási kampány része. Minden ellenjelölttel szemben ez a forrás ingyen reklámot biztosított a Fidesz-KDNP jelöltjei számára, előnyhöz juttatta őket a többi riválissal szemben, akiknek mindenért fizetniük kellett, az egyszerű, fotót közlő szórólaptól kezdve a programismertetést tartalmazó anyagig, az elkészítéstől kezdve a kézbesítéssel bezárólag. Ugyanakkor a Fidesz-KDNP jelöltjeinek kampányát jelentős részben közpénzből finanszírozták.

Ha megnézzük, mely orgánumok voltak a haszonélvezők, kettővel találkozunk, meg egy féllel. A három hónap alatt 3,3 millió forint jutott a Rákosmente TV-nek (tizenegy képviselőtől egyenként 300 ezer forint), amely egyrészt a televíziós műsoradásban, másrészt a Rákosmenti Hírek című ingyenes terjesztésű újságban készített ingyenreklámot a távozó képviselőknek, akik közül tizenketten újból indultak. Valamivel több, mint 3 millió forinthoz jutott a Leander Bt. (tíz képviselőtől egyenként 304,8 ezer forint), amely a Tizenhetedik című lapot adja ki, s az a bizonyos fél, a Kerti Levél, amely az egyik rákoskerti képviselőtől jutott közel 600 ezer forinthoz.

A kérdés jogos, miért nem a Hírhozóban jelennek meg ezek az írások? Mivel mindenki tudja, hogy ez az önkormányzat lapja, sokkal hitelesebbnek tűnik, ha egy magánkézben lévő sajtóorgánum közli ezeket a népszerűsítő cikkeket. Az olvasók hajlamosak legyinteni rá, hogy előbbi a hatalom lapja, tehát abban nem teljesen objektív a tájékoztatás, akár tetszik, akár nem, a kiadó kénytelen figyelembe venni a tulajdonos véleményét.

De a tévé és lapja, valamint a Tizenhetedik magánkézben van, őket nem tudja irányítani közvetlenül a hatalom, látszatra függetlennek tekinthetők. S erről gondoskodnak is: a képviselői munkát bemutató írásokról az átlagolvasó nem is sejti, hogy mivel fizettek érte, enyhén szólva kozmetikázottak, manipuláltak. Ráadásul nem egy esetben azok írják, vagy íratják, akikről szól: „önmagamat népszerűsítem a választók pénzéből, hogy újra megválasszanak”. Más lenne a helyzet, ha az adott írásból az olvasó számára is egyértelműen kiderülne, hogy ezért a cikkért fizetett a párt, vagy a személy, akiről szól. A sajtóetika szerint, ha valamiért fizetnek, az újságban azt jelezni kellene.

Évtizedes gond ez nálunk. A demokratikus országokban a hatalom nem ad ki önmagáról újságot, a sajtó magánkézben van, ennél fogva sokkal színvonalasabb, kritikusabb hangot üt meg, oknyomozó cikkeket készít. Igazi kontrollja a választott testületek munkájának. Újságot a nem demokratikus országokban is adnak ki, így volt ez nálunk is a rendszerváltozás előtt. Létezett és még ma is emlegetik az idősebbek a Rákosmente újságot (Rákosmenti Hírek), amelyet a tanács vébé és a párt irányításával adtak ki és készítettek. Ez tekinthető a Hírhozó elődjének. De most legalább elviekben lenne lehetőségük a magánlapoknak, tévéknek is, csak hát ezek zömükben jó pénzért teljesítik azt, amit azok kívánnak, akik fizetnek nekik. Ebben az esetben a hatalom.

Visszatérve a testületi ülésre. Naná, hogy a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták ezt az előterjesztést. Az ellenzékiek közül négyen: Fachet Gergő (Itthon Rákosmentén Egyesület), Hernádi Gyula (Demokratikus Koalíció), Lukoczki Károly (MSZP) és Nótin Tamás (Jobbik) nemet mondtak rá. Két ellenzéki pedig, Katona Ádám (Együtt-PM) és Pap László (LMP), mint új képviselők, úgy néz ki, hogy még nem értik, miről van szó, mert igennel szavaztak az előterjesztésre és ezzel áldásukat adták arra, hogy a Fidesz-KDNP képviselői közpénzből népszerűsítsék magukat választóik előtt.

2 komment

Címkék: Rákosmente Fidesz-KDNP Rákos vidéke sajtómanipulálás Hírhozó Tizenhetedik Rákosmente TV Rékosmenti Hírek Kampányfinanszírozás közpénzből

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr156956139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madárdomb 2014.12.04. 12:26:12

Legyünk objektívek!
Döntse el mindenki maga, hogy mennyire tartja a kerületi újságokat pártosnak.
Vegyék elő a választások előtt bedobott újságokat és nézzék meg melyik mutatta be a jelöltek teljes skáláját.
Egyetlen online újságról tudok, ahol megpróbálták legalább a kerületi polgármestereket megszólaltatni.
Ott se merült fel a minket közvetlenül érintő választókörzeti képviselőjelöltek bemutatása. Hogy lehet így dönteni? A kerületi újságoknak kötelessége lett volna a teljes paletta bemutatása. Felelős döntés csak a körülmények ismeretében hozható.

hjutka 2014.12.04. 15:00:45

Ez már megint az adózók pénzének szórása. A TV-t nem szoktam nézni, elég a helyi lapokban látni a polgármester hőstetteit, nálam ahogy hozzák, máris megy a szelektívbe, ott legalább valami haszna van. Egyébként???? Semmi! Ez a fideszes etetés egyik módja!
süti beállítások módosítása