HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Rákos vidéke: a képviselő-testület novemberi üléséről 1.

2014.11.24. 16:33 rv.varga

Szűk két és fél év szünet után mentem el ismét a Városházára a XVII. kerületi képviselő-testület ülésére. (Ez már rendes ülés volt, nem csak protokolláris, mint az októberi, amikor megalakult.) Kíváncsi voltam, mi változott ez idő alatt, azóta, hogy nem önszántamból, távol kellett maradnom. Előtte több mint két évtizedig voltam többé-kevésbé állandó jelenlévő, miután akkori lapomban, a Rákosvidékben rendszeresen tudósítottam az ottani munkáról.

Őszintén szólva, nem tudom, meglepett-e vagy sem, de mintha megállt volna az idő, pedig részben új a képviselő-testület is. Talán reménykedtem, hogy valami kedvezőbb irányú változás fogad, bár már az előjelek sem erre engedtek következtetni.

Ami a külsőségeket illeti, minden maradt a régiben. Még a képviselők megoszlása is. A megszokott helyén ült a Fidesz-KDNP 14 képviselője plusz a polgármester. Mindössze két arc változott meg, akik közül az egyik ezúttal nem is volt jelen. Az ellenzékben hat képviselő maradt, ott ültek az asztal végén. Nem is lehetnének kevesebben a választójogi törvény szerint, legfeljebb talán, ha a matematikát megbűvöljük. De itt a képviselők fele lecserélődött, hatan hat ellenzéki pártot, politikai csoportosulást képviselnek. Korábban legalább három párt között oszlottak meg.

Ami az ülés menetét illeti, változás itt sem volt. Riz Levente polgármester késett ugyan, de nem annyit, mint korábban, a napirendek elfogadása után elhangzott a polgármesteri beszámoló, amihez nem szólhattak hozzá a képviselők, nem is kérdezhettek, utána is némaságra voltak kárhoztatva, interpelláció, kérdés ugyanis csak az ülés végén hangozhat el, amikor az érdeklődő közönség, ha egyáltalán van, már el is távozott. A polgármesteri monológ után Szikszó Sándor kerületi rendőrkapitány kapott szót, aki az aktuális bűnügyi helyzetről adott tájékoztatást. Neki legalább kérdéseket tehettek fel a képviselők, s a válaszokról van, aki itt, az interneten már tájékoztatta is a nagyközönséget.

Egy kis statisztika: a napirenden 28 téma szerepelt. Ebből több mint húsz esetében a polgármester néhány mondatos bevezetője után vita nélkül szavaztak, ráadásul zömmel ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Persze többször érthető is volt a vita elmaradása, például vagy egy fél tucat esetben egyes háziorvosok és az önkormányzat közötti szerződésről kellett szavazni, a jogászok pedig ezeket az anyagokat előzetesen már megfelelően előkészítették. Abban a néhány esetben pedig, ha valaki szót is kért, jórészt csak pimf, érdemileg mellőzhető volt a képviselői hozzászólás.

A kerületet vezető Fidesz-KDNP koalíció részéről teljesen néma maradt az ülésen ötven százalék, vagyis hét képviselő. A többiek közül is volt, aki csak a rendőrkapitánynak tett fel kérdést, vagy napirend után szólalt meg, visszautasítva például egy személyét ért sértést. Érdemben a polgármester mellett csak egyik helyettese, Horváth Tamás és Hatvani Zoltán frakcióvezető beszélt.

Ennél meglepőbb volt az ellenzék hallgatása. Érdeminek csak Nótin Tamás (Jobbik) több felszólamlása nevezhető, hárman, Fachet Gergő (Itthon Rákosmentén Egyesület), Katona Ádám (PM) és Pap László (LMP) a két és félórás ülés alatt meg sem szólalt. Ez azért meglepő, mert a kerületet is érintően forrong a közhangulat: leginkább arra lehetnének kíváncsiak a képviselők, hogy Dunai Mónika országgyűlési képviselő hogyan foglalt állást az adótörvények szavazásán, mi a helyzet a felemásan megváltoztatott cafetériával, az elvetett, de nemzeti konzultációra ítélt internetadóval, mit jelenthet az a jóváhagyott törvényelem, miszerint ezentúl a települési önkormányzatoknak is lesz lehetőségük új adók bevezetésére. Egy előzetes polgármesteri állásfoglalás kérése ebben az ügyben már a jövő miatt sem ártott volna.

Lényeges változás, hogy Riz Levente, amikor még kettős minőségben dolgozott (mint polgármester és országgyűlési képviselő), a polgármesteri tájékoztatóban rendszeresen beszámolt a parlamenti tevékenységéről. Ezért is lenne fontos, hogy a jövőben Dunai Mónika is minden testületi ülésen elmondja, mi történt a kerület és a kerület lakosságát érintő témák ügyében az Ország házában, s kérdezhető is legyen.

Természetesen az első rendes testületi ülés után hosszú távra következtetéseket levonni nem lehet, de azért tartottuk hasznosnak, hogy beszámoljunk róla, mert képet kaphatunk a várható munkáról, s a Fidesz-KDNP szervezettségéről és arról, mit várható a szétaprózott ellenzéktől.

Az első képviselő-testületi ülés két – szerintünk – kiemelt témájáról, a gödöllői HÉV/2-es metró keresztúri szárnyvonalának tervével kapcsolatban elhangzottakról és a képviselők választás előtti költéseiről a beszámoló második és harmadik részében írunk.

2 komment

Címkék: Rákosvidék Riz Levente XVII. kerületi képviselő-testület Rákos vidéke Dunai Mónika

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr636929219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madárdomb 2014.11.25. 17:53:31

Köszönjük a beszámolót!
Minden közgyűlés videóját megnézem, számomra az jött le, mintha ott soha nem lenne vita semmiről.
Érdemes lenne élőben közvetíteni a közgyűléseket vagy az egészet felvenni és közreadni.
süti beállítások módosítása