HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Tart-e a hitelminősítőktől az Orbán-kormány?

2014.09.22. 11:37 rv.varga

 

Rogán Antal legutóbbi rákoskeresztúri lakossági fórumán „szovjet tudósok szerepét betöltő londoni elemzők”-ről beszélt, amivel csak főnöke különböző alkalmakkor elhangzott hasonló szellemű megnyilvánulásait szajkózta. Valóban hidegen hagyják őket a különböző külföldi szakemberek, köztük a hitelminősítők véleményei?

Emlékezzünk vissza 2010 őszére, amikor Matolcsy György bedobta a köztudatba, hogy visszahívjuk a Nemzetközi Valuta Alapot, s tárgyalunk velük egy újabb hitelfelvételről. Hamarosan kiderült, hogy ez csak arra kellett, hogy a küszöbön álló hitelminősítői döntést kedvező irányba befolyásolják, mert akkor még kollektíven adtak rá, hogy milyen a megítélésünk külföldön. Csakhogy a hitelminősítők, köztük a New York-i székhelyű Standard and Poor’s szakembereit nem sikerült becsapni. (Végül is, hogy londoni vagy New York-i, a kormány kommunikációjában egyre megy.)

A gazdaság irányítói tanultak belőle, most már nem a külföldieket próbálják félrevezetni, hanem saját polgáraikat. Legutóbb a Standard and Poor’s meghagyott minket a BB szintű besorolásban, ami a világpiac szemében a bóvli tartományban konzerválta az ország az adósosztályzatát. A porhintés most idehaza folytatódik. Jellemző, hogyan tájékoztatott erről napokig alsó hírcsíkjában a Hírtévé: egyrészt azt emelte ki, hogy megerősítette az országot az S&P korábbi besorolásában, mert túljutott a válságon, és mert várhatóan teljesül a hiánycél. Hurrá – mondhatta az átlagos hírfigyelő; bevált az unortodox gazdaságpolitika – mondhatták a kormány „szakemberei”.

Persze a hazai kommunikáció nem változtat azon, hogy a fejlett országok vállalkozásai alaposan megfontolják, hogy idehozzák-e fejlesztéseiket, mivel az évek óta meglévő besorolási szint nem ajánlja Magyarországot a befektetőknek. Aztán nem véletlen a keleti nyitás, ezzel csak azt a tényt erősítik meg, hogy érdeklődés csak onnan tapasztalható. A legutóbb bejelentett új hazai beruházások Kínából, Dél-Koreából, Indiából jönnek, elvétve akad közöttük nyugati országokból származó. De hát most ők a példaképek, meg az oroszok, s nem véletlen a miniszterelnöki koncepció egyik alapeleme: munkaalapú társadalmat építünk. S hol van a nyugati know-how, az ottani munkaszervezettség, az innovációk, a piaci gondolkodásmód?

Nos, nem hiszem, hogy józanul gondolkodó közgazdászok akár a Fideszen belül is ne éreznék ezt. Csak hát benne vannak egy mókuskerékben, amelyből egy illiberális társadalompolitika, munkaalapú gazdaságpolitika főnöki víziója nem engedi kitörni őket, legalábbis a nyilvánosság előtt. De remélem, hogy kormányon belül is egyre többen felfogják, miért fontosak a hitelminősítők adósosztályzatai és az általuk okozott elfordulás az országtól, s a porhintés ellenére lassan idehaza is felnyílnak a szemek.

A Standard and Poor’s észrevételei szerint „a gazdaságpolitikai döntéshozatal, a terjeszkedő közszféra, a regresszív és túlbonyolított adókörnyezet, a nem nyereséges bankrendszer és a csökkenő népesség visszahúzó erővel hat a magyar gazdaságra”. Ezért nem változtattak az adósbesoroláson. Mindez odavezet, hogy régiónkban Lengyelország és Észtország után egyre többen elénk kerülnek az egy főre jutó GDP-ben és az államadósságban sem sikerül kitörni a GDP 80 százalék feletti rátájából, hiába próbál ellenkező előjelű folyamatokat éreztetni idehaza az Orbán-kormány. Ez örökké nem tartható fenn!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr946719067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása