HTML

Rákosvidék

Varga András 1990-től szerkesztette a Rákosvidék újságot. Huszonkét év megjelenés után most ebben a formában folytatja. A Rákosvidék blogban ennek gondolatvilága, szellemisége köszön vissza. Heti, kétheti rendszerességgel követhetik figyelemmel írásait. Nyugdíjba vonulása előtt a Figyelő szerkesztőjeként, a Napi gazdaság és Világgazdaság felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Friss topikok

Címkék

Aláírásgyűjtés (1) aláírásgyűjtés (1) a devizahitel hibás termék (1) Balaton (1) Balázs Mór-terv (1) banki elszámoltatás (1) bérleti szerződs (1) Budapest XVII. kerület (3) Budapest XVII. kerülete (1) Civilek (1) Csányi Sándor (1) demokrácia (1) Demszky-korszak (1) devizahitelesek (1) Dunai Mónika (2) Egészségügy (1) egyablakos ügyintézés (1) Együtt-PM (1) építési hatóság (1) EU-források (1) Fachet Gergő (1) Fidesz-KDNP (4) Fohsz Tivadar (1) Fórum (1) Garzonházak (1) Gy.Németh Errzsébet (1) hajléktalan (1) hajléktalanrendelet (1) Hírhozó (3) Horváth Tamás (1) Horváth Tamás alpolgármester (1) igazgatóválasztás (1) Interspar (1) kampányfinanszírozás (1) Kampányfinanszírozás közpénzből (1) KLIK (1) kormányhivatal (1) Kossuth Lajos mellszobra (1) Kucorgó (1) lakásellenőrzés (1) LMP-fórum (1) Lukoczki Károly (3) M0-s útdíj (1) Max Corner Kft. (1) menekültkvóta (1) munkaügyi hivatal (1) Nótin Tamás (2) önkormányzati újság (1) önkormányzati választások (2) országgyűlési választások (1) Pártpolitika (1) Plakátleszedés (1) Podmaniczky-Vigyázó kastély (1) polgármesterjelölti vita (1) Rákoscsaba (1) Rákoscsabai Kossuth-szobot (1) Rákoshegy (1) Rákoskeresztúr (1) rákoskeresztúri metrószárnyvonal (1) Rákosliget (2) Rákosmente (4) Rákosmente képviselő-testülete (1) Rákosmente önkormányzata (2) Rákosmente TV (1) Rákosmenti hírek (1) Rákosvidék (3) Rákos vidéke (2) Rékosmenti Hírek (1) Rezsicsökkentés (3) Riz Levente (13) Rogán Antal (1) Róna Péter (1) sajtómanipulálás (1) temetőnyitás (1) Tizenhetedik (1) Torgyán (1) Tüntetések (1) Újlak utcai iskola (1) újságírás (1) Urbi et Orbi (1) Varga András (1) vasárnapi zárva tartás (1) védett kor (1) XVII (2) XVII. ker. (1) XVII. kerület (6) XVII. kerületi képviselő-testület (1) Címkefelhő

Rogán nem tart Csányitól és az Alkotmánybíróságtól

2014.09.19. 17:07 rv.varga

 

Azt hittem, hogy a héten messze a legjelentősebb esemény Rogán Antal fóruma lesz a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban a rezsicsökkentésről, a devizahitelesek problémájáról és a bankok elszámoltatásáról. Hát… Szóval…

Ezúttal korábban mentem, mint az országgyűlési választások előtt tartott rezsicsökkentési fórumra, amikor is alig jutottam be a nagyterembe, ahol annyian voltak, hogy enyhe túlzással még a csillárokon is lógtak. Most nem akartam kiszorulni. Nem sokkal háromnegyed hat után léptem be az előcsarnokba, ahol egy régi ismerősömmel találkoztam, s természetesen azonnal elkezdtünk politizálni. Húsz perccel később döbbentünk rá, hogy már tíz perce múlt hat, illene ám bemennünk a nagyterembe. S akkor jött a meglepetés, ötvenen, ha lézengtek, kívül is ugyanennyien voltak, a vendégelőadó sehol. Húsz perc késéssel enyhe taps utalt arra, hogy megérkezett a Fidesz frakcióvezetője Dunai Mónika országgyűlési képviselő és Riz Levente polgármester társaságában. Elnézést kért a késésért, de – mint mondta – megakasztotta a Nyugati felüljáró lezárása miatti dugó, amit a tüntető devizahitelesek(!) okoztak. Amikor már mindenki bevonult, egynegyedéig sem telt meg a nagyterem, ráadásul a jelenlévők egy része protokolláris okokból volt a teremben. Egyszerűen ott kellett lenniük.

Dunai Mónika bevezetése, a kerületet és a legutóbbi ciklus eredményeit bemutató kisfilm után Riz Levente ismertette programját a következő öt évre és bemutatta a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit, amelyek két kivétellel a legutóbbi választásokon nyert csapat tagjaiból álltak össze. A polgármesteri program címszavakban: városrehabilitáció folytatása, munkahelyteremtés, sport és rekreáció és a közlekedés. Ismét meghirdette a „multifunkcionális” sportcsarnokot, ami első nekifutásra nem jött össze. Most hogy vannak európai uniós források, még az is lehet, hogy ezúttal sikerül.

Hétre jutott szóhoz Rogán Antal, aki hadarva, szinte lélegzetvétel nélkül mondta el tájékoztatóját, mindenki számára egyértelművé téve, hogy ezt nem először adja elő, de mint maga is bevallotta – apósa születésnapi vacsorája kivételével – a választásokig minden nap el fogja mondani. Minden esetre azt megtudtuk, hogy ha mástól nem is, de feleségétől és apósától tart.

Először történelmi visszatekintést adott, ő arra emlékszik, hogy csődhelyzetben vették át az ország gazdaságát, (nem emlékezett a jelek szerint arra, hogy átvételkor 265 forint volt az euró), s mára odajutottunk – mondta –, hogy tartós gazdasági növekedés pályájára léptünk – legalábbis az unortodox prognózisok alapján. Sikert sikerre halmozó gazdaság képét vetítette előre, s legfeljebb elismerte, hogy a „szovjet tudósok szerepét betöltő londoni elemzők” ezt nem osztják, és mást vallanak.

A rezsicsökkentésről és a devizaadósságról a naponta hallható paneleket ismételte meg, mert a közönségnek ez dukált. Semmilyen gazdasági, piaci összefüggésrendszerbe nem ágyazta bele ezeket az intézkedéseket, holott tudott, hogy a kádári rendszer bukásának egyik oka a sok közül az volt, hogy nem tudták az országhatáron megállítani a (világ)piaci folyamatokat.

Természetesen a beszéd végén, mint az várható volt, kampányolt Riz Levente megválasztása mellett, beszélt a polgármester lelkéről, meg arról, hogy Rákosmentének is van lelke, s Ludas Matyi példázatával zárta le ezt a részt, miszerint háromszor verte el Döbrögit, s most a Fidesz-KDNP-nek is ez a célja. Azt pontosan nem értettem meg, miért, mármint nem Döbrögit, hanem az ellenzéket. Annyit igen, hogy az önkormányzati választások számukra kedvező eredményét is megelőlegezték.

Az előadások végeztével kérdezni is lehetett, nem személyesen, hanem írásos formában, így a kérdéseket pontosan nem ismertük, legfeljebb a válaszadó rövidített változatából. Csányi Sándorra is rákérdeztek, meg fogja-e fúrni a devizahitelesek ügyében hozott és hozandó parlamenti és egyéb döntéseket. Érdekes volt Csányi lépése – fejtette ki –, előbb valami Eger és Vidéke pénzintézettel tesztelte le, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak-e a bírók (pontosabban az az egy bíró, aki ilyen ítéleteket hozott – így Rogán), s ezt követte az OTP. Rogán Antal hangsúlyozta, a döntéstől nem tart, mert az Ítélőtábla és más fórumok is alátámasztják a parlamenti döntést. Még hozzátette, hogy a jövő heti meghallgatásokon megkérdezik az új alkotmánybíró-jelölteket, mi erről a véleményük, gyorsan hozzáfűzte, persze nem a válaszuktól függ a megválasztásuk, egyébként is titkos lesz a szavazás.

Arra felvetésre, hogy a szolgáltató vállalatok a rezsicsökkentés miatt, a bankok pedig a devizahitelek miatt munkaerő-elbocsátásokra és fiókbezárásokra kényszerülnek, előjött Rogán szociális érzékenysége: az elbocsájtások fájdalmasak, de választaniuk kell, több munkabér a cégeken belül vagy 1,3 millió család lehetetlenül el devizaadósság miatt.

Befejezésül Dunai Mónika megköszönte Rogán Antalnak az „értékes gondolatokat”, majd megkérte a közönséget, énekelje el a Himnuszt. Az időközben valamivel megcsappant közönség produkciója meglehetősen vérszegényre sikeredett, de egy-egy lelkes vendég Hajrá Magyarország, Hajrá Rákosmente kiáltása híven zárta le a fórumot.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Rogán Antal Csányi Sándor XVII. kerület Rezsicsökkentés Riz Levente banki elszámoltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr736712747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása